Први дан великог рата - Музеј жртава геноцида
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

Први дан великог рата - Музеј жртава геноцида

28. јул - 18. август 2014.

"Први дан великог рата"

Плато испред Павиљона Цвијета Зузорић

 

Поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, Музеј жртава геноцида припремио je изложбу "Први дан Великог рата" коју је испред Павиљона "Цвијета Зузорић" отворио градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Изложбу чини 15 паноа, а сваки представља посебну тематско-документарну целину. Аутори изложбе су Ненад Антонијевић, виши кустос Музеја жртава геноцида и професор др Вељко Ђурић Мишина, музејски саветник и в. д. директора Музеја жртава геноцида. Ликовно решење је урадила Изабела Мартинов Томовић (Историјски музеј Србије).

 Вредно је истаћи да се овом приликом већи део фотографија и другог материјала први пут презентују јавности. Ова изложба има за циљ да поред сећања на први дан рата и прве жртве које су пале, подсети да српски народ у 20. веку никада није желео ратове, да су му ратови наметнути и да је нападан од многоструко јачих држава, али да није поклекнуо, и када је био окупиран и када су многи помишљали да се никада неће поново подићи и ослободити од страних војски, које нису поштовале  конвенције међународног права о заштити цивила и ратних заробљеника. Српски народ је водио одбрамбене ратове, некад са савезницима, а често и без њихове помоћи.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail