Хришћанство у Београду, баштина и предање - Савско шеталиште
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

Хришћанство у Београду, баштина и предање - Савско шеталиште

Београд, 23. децембар 2013. године – На Савском шеталишту на Калемегдану данас је отворена изложба "Хришћанство у Београду, баштина и предање".


Двомиленијумској историји Београда хришћанство је дало дубоко и трајно обележје. Прве заједнице Христових следбеника настаниле су се у римском Сингидунуму. 


На 15 изложбених паноа и кроз 45 принтова, приказан је историјат хришћанства на простору Београда од првих представа хришћанства, преко средњовековне историје до данашњих дана, кроз приказ артефаката, предмета личне побожности, предмета духовног садржаја, као и места где су се налазили остаци хришћанских храмова.

Кроз четири сегмента (Трагови првих хришћана, Хришћанска побожност – веровања и схватања, Средњовековни Београд – Богородичин град, Београдски хришћани у време турске владавине) изложба ће допринети свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и средњовековне прошлости, као и утицаја на потоње духовно, културно и уметничко наслеђе.


Изложбу реализује ЈП "Београдска тврђава", у сарадњи са Народним музејом у Београду, Музејом града Београда и Музејом Српске православне цркве, а захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail