Турска са 1000 стопа
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

Турска са 1000 стопа

Београд, 26. мај 2014. године - Амбасадор Републике Турске у Београду Мехмед Кемал Бозај свечано је отворио изложбу "Турска са 1000 стопа", у суботу, 24. маја 2014. године на Савском шеталишту у парку Калемегдан, код Алеје хероја. Отварању изложбе присуствовао је и њен аутор, признати турски уметник Алп Алпер, као и аташе за културу и туризам Амбасаде Републике Турске госпођа Дерија Полат. 

Након свечаног отварања уприличен је коктел, а вече је употпунио наступ чувеног турског виолинисте Недима Налбантоглуа.

На 16 изложбених постамената приказано је 48 фотографија, које из птичје перспективе дочаравају лепоте и знаменитости Турске. Аја Софија, Бодрум, Арарат, језера, манастири и предели Турске приказани из необичне перспективне, дају посетиоцу нови доживљај ове земље. Изложбу реализује Амбасада Републике Турске у Београду (Канцеларија за културу и туризам) и Јавно предузеће "Београдска тврђава".


Ова јединствена изложба ("Turkey from 1000 feet"), приказана је у Атини, Варшави, Кејптауну, Берлину, Лондону, Сао Паолу, Пекингу, Дуизбургу, Тулузу, Осијону, Паризу и Њујорку. У Београду ће моћи да се погледа до 23. јуна 2014. године.


Аутор фотографија је Алп Алпер, који је годинама радио за Turkish Airlines, где се и развила његова страст према уметничкој фотографији. Са својом уметничком групом тренутно ради на четири фотографска пројекта и два документарна филма о Турској. Алпер је објавио неколико књига: "Турска са 1000 стопа", "Турски пејзажи из снова" и "Четири годишња доба у Истанбулу".

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail