Тадић и Папуљас отворили Кулу Небојшу / ελληνική
Тадић и Папуљас отворили Кулу Небојшу

Тадић и Папуљас отворили Кулу Небојшу

Председник Србије Борис Тадић, председник Републике Грчке Каролос Папуљас и градоначелник Београда Драган Ђилас свечано су отворили обновљену Кулу Небојшу 29. априла 2011. године. Отварању Куле Небојше на Доњем граду Београдске тврђаве присуствовали су и министри културе Србије и Грчке Предраг Марковић и Павлос Геруланос, заменик министра спољних послова Републике Грчке Спиридон Кувелис, амбасадор Грчке у Београду Димостенис Стоидис, председник Скупштине града Београда Александар Антић и друге званице.

 

Председници су се сложили да је ревитализација Куле Небојше и њено отварање за посетиоце важно место сарадње двеју држава и два народа.

 

- У бурној балканској историји ово је било место сукоба, ратова, великих националних жртава страдања, а данас постаје тачка повезивања два народа, окупљања људи из света културе и свих грађана који верују у заједничке идеале и европску будућност – рекао је Тадић.

 

Грчки председник Папуљас истакао је значај грчкој револуционара Риге од Фере, који је страдао у Кули Небојши, у ослобођењу балканских народа.

 

- Честитам свима који су радили на реконструкцији Куле, стварајући тако симбол културе и споменик од великог значаја за све они који желе да одају част Риги од Фере, у знак сећања на његову борбу за слободу и мирољубив живот свих народа на Балкану – рекао је Папуљас.

 

Градоначелник Београда Драган Ђилас нагласио је значај обнове и отварања Куле Небојше за град Београд, истакавши да без помоћи Грчке пројекат не би могао д абуде реализован, као и да је њихова донација највећа коју је Београд икада добио у области културе.

 

- У време када се не можемо похвалити великим бројем музеја, отварање новог, модерног изложбеног простора у средњовековној кули, прави је подухват. Уверен сам да ће овај савремени поглед у прошлост дати допринос кандидатури нашег града за европску престоницу културе – рекао је Ђилас.

 

Пројекат ревитализације, конзервације и поновне употребе Куле Небојше на Доњем граду Београдсек тврђаве финансирао еј Европски центар за византијске и поствизантијске споменике са око 1.5 милиона евра. Из буџета града издвојено је око 50 милиона динара, док је ЈП „Београдска тврђава“ из сопствених средстава издвојило 25 милиона динара. Радови на ревитализацији објекта трајали су годину дана, а постављање изложбене поставке завршено је у марту 2011. године. У пројекту је учествовало 18 институција и предузећа и 148 стручних лица. Дневно је на радовима у просеку било 60 радника. Захваљујући свим овим људима, донацији Републике Грчке и Града Београда, Кула Небојша данас је модеран простор са јединственом изложбеном поставком.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail