Архива 2008

Рестаураторски радови на Бастиону Југоисточног фронта

Југоисточни фронт Београдске тврђаве изграђен је у току треће реконстукције тврђаве у периоду од 1740. до 1791. године, када је Тврђава прешла под турску управу. Оба новоизграђена бастиона, са куртином и Великим равелином, по свом архитектонском склопу представљали су поједностављену верзију порушених аустријских фортификација. Са унутрашње стране куртине, према рову, изграђено је шеснаест казамата.

 

Бастион је био очуван у изворном облику све до последњих деценија 19. века, када су подизане нове зграде за потребе гарнизона српске војске (шупе за топове и коњушнице). Због великих оштећења насталих у бомбардовању 1915. године, бастион је у периоду између два рата обнављан. Највеће трансформације доживео је средином двадесетих година прошлог века када је саграђена зграда Војно-географског института Краљевине СХС. Крајем 70-их година прошлог века делимично је обновљена фланка бастиона, а деведесетих фаса према Савском шеталишту.

 

Рестаураторски радови на Бастиону Југоисточног фронта су у дужини од 230 м и обухватају површину од 2.300 м2. Вредност набавке, према пројекту Завода за заштиту града Београда, износи 26.271.644 динара, а радови су завршени у октобру 2008. године.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail