Архива 2008

Ревитализација Унутрашње Стамбол капије

Ревитализација Унутрашње Стамбол капије

У време великих радова на реконструкцији Београдске тврђаве од 1717. до 1736. године, према пројекту Николе Доксата де Мореза, у оквиру новоизграђеног Југоисточног фронта подигнута је и нова капија на месту Унутрашње Стамбол капије. Основа капије има симетрично решење, а поред главног, продужног пролаза, са обе стране су бочне просторије. Ова капија преузима одмах улогу главне тврђавске капије на Цариградском друму и задржава је до данас. Истраживачки радови на капији рађени су у неколико наврата од 1963. године, а рестаурација главне фасаде са санацијом влаге изведена је 2003. године.

 

Пројекат ревитализације, који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда, обухвата сређивање унутрашњости капије са бочним просторијама, сходно намени за радионицу старозанатних техника и галеријски простор, а процењена вредност радова је 5.163.315 динара.

 

Радови су завршени у септембру 2008. године. У децембру 2008, у овом простору отворене су: Радионица старих заната, Сувенирница и Галерија Београдске тврђаве.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail