Додатни инфо Манифестације

Презентација Јониног саркофага – нова читања у јавном простору
Јонин саркофаг

Презентација Јониног саркофага – нова читања у јавном простору

Београд, 23. децембар 2013. године - До јуна 2014. године сви који прођу Кнез Михаиловом улицом биће у прилици да виде јединствену просторну инсталацију "Презентација Јониног саркофага – нова читања у јавном простору". 


Реч је о реплици предње стране Јониног саркофага – каменог саркофага, с краја III и почетка IV века, који потврђује присуство хришћанства у Београду у овом периоду. Јонин саркофаг разликује се од осталих из тог периода по хришћанским симболима и тематици уклесаној на њему: библијска сцена из Старог завета, из живота пророка Јоне и приказ Христа Спаситеља као Доброг пастира, који је симбол пролазности земаљског и вечности небеског живота. 


Саркофаг потиче са североисточне, римске, градске некрополе Сингидунума, која се налазила на дунавској падини. Откривен је давне 1885. године, као случајни налаз, на углу улица Капетана Мише и Господар Јованове. Данас, саркофаг припада збирци Народног музеја у Београду, а чува се у Великом барутном магацину на Доњем граду Београдске тврђаве.


Саркофаг је израђен од шупљикавог кречњака. Његова основа је правоугаоног облика, а поклопац на две воде је зарављен на врху, са акротеријама на угловима и једном правоугаоном на средини. Димензије саркофага су 218 x 116x 28 цм. 


Реплика предње стране саркофага (гипсани одливак) биће постављена у Кнез Михаиловој улици до јуна 2014. године. Пројекат реализује ЈП "Београдска тврђава" у сарадњи са Музејом града Београда, захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail