Архива 2009

Изложба - Тврђаве и остаци утврђених градова Србије - 19. август 2009.

Изложба - Тврђаве и остаци утврђених градова Србије - 19. август 2009.

Јавно предузеће «Београдска тврђава»,  у среду, 19. августа 2009. године у 19.00 часова на Савском шеталишту - парк Калемегдан, отворило је изложбу "Тврђаве и остаци утврђених градова у Србији". Изложбу је отворио Министар културе Републике Србије, господин Небојша Брадић.

На Савском шеталишту на Калемегдану, до 8. октобра 2009. године, биће изложене фотографије  27 Тврђава и остатака утврђених градова у Србији. Овом приликом биће промовисана публикација о Тврђавама Србије, панорамски прикази , видео спот Београдске тврђаве и најављен сајт Секције тврђава и остатака утврђених градова у Србији -  www.sekcijatvrdjava.org.

Изложба је део великог пројекта који је покренуло Јавно предузеће «Београдска тврђава» да се Тврђаве и остаци утврђених градова, отргну од заборава и презентују јавности као део културног и историјског наслеђа, али и као могућ туристички потенцијал земље.

Тврђаве, које најчешће  доминирају крајоликом изнад кога се уздижу, одавно су изгубиле своју војну, а не ретко и било какву употребу функцију. Запуштене, најчешће засуте шутом и обрасле вегетацијом и даље се опиру времену и људима и сведоче о минулим епохама, распаљујући машту многих генерација.

„Стара утврђења давно су изгубила своје некадашње функције. Војне посаде напустиле су њихове бедеме препуштајући их зубу времена и нехату људи. У нашем добу ова драгоцена сведочанства прошлости постала су део културног наслеђа. Пробуђен је интерес истраживача и конзерватора да се те древне рушевине сачувају од даљег пропадања и тако, уз обнове и уређење, прилагоде потребама савременог човека" - из предговора др Марка Поповића.

/ Продукција: ЈП „Београдска тврђава", Краља Петра 71/III, Београд - Директор: мр Ивана Лучић-Тодосић / Реализација програма: Оливера Вучковић, Предраг Ђидић / Предговор, рецензија и текст о Београдској тврђави: др Марко Поповић / Аутор текста о тврђавама: Предраг Ђидић / Превод: Милан Шећеровић / Дизајн: Добрила Стеванић / Фотографије: Aero Camera - www.camera.aero / Фотографије: Бач, Београдска тврђава, Петроварадинска тврђава, Кладово - Драгољуб Замуровић (Уметнички ауторски атеље АРТ ЗАМУР - УЛУПУДС) / Штампа: НС Плакат, Нови Сад / 

Изложба „Тврђаве и остаци утврђених градова у Србији" део је Плана и програма ЈП „Београдска тврђава" за 2009. годину.
Изложба је реализована средствима Секретаријата за културу Скупштине града Београда.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail