Архива 2009

Изложба - Београдска тврђава и варош на старим плановима

Изложба - Београдска тврђава и варош на старим плановима

петак 15. мај 2009. године, 19,00 часова
Савско шеталиште, Парк Калемегдан
Београдска тврђава

На отварању говоре: мр Ивана Лучић-Тодосић, директор ЈП “Београдска тврђава”,
др Марко Поповић, научни саветник Археолошког института САНУ и др Бранка Прпа, директор Историјског архива Србије

Аутор изложбе: др Марко Поповић /Аутор програма: Предраг Ђидић /Превод: Драгица Ломпар /Дизајн: Добрила Стеванић / Продукција: ЈП „Београдска тврђава“. Изложба је изведена у сарадњи са Археолошким институтом САНУ. Реализована је средствима Секретаријата за културу града Београда.

На 45 принтова великог формата биће презентовани стари планови, картографски историјски извори, који су од изузетног су значаја за проучавање Београдске тврђаве и града уопште.
„Захваљујући свом положају и улози у европским збивањима крајем 17. и у 18. веку, Београд се убраја међу градове који су најчешће приказивани на старим плановима. До сада је из овог раздобља познато преко 450 разних планова, на којима је најчешће приказивана Београдска тврђава и детаљи њених фортификација, затим град у целини, често са ближом околином, као и опсадне ситуације са приказом распореда трупа.”

План Београдске тврђаве из прве деценије 18. века, са веома прецизним приказом старијих затечених бедема и нових фортификација које су изграђене према пројекту Андреа Корнара до закључења Карловачког мира 1699. годин. На плану је и пројекат за нова утврђења, рађен пре 1717. године, који је остао нереализован.
Из фонда националне библиотеке у Паризу

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail