Загледан у небо
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

Загледан у небо

Београд, 16. април 2014. године - У оквиру манифестације "Дани Београда", на Савском шеталишту на Калемегдану у четвртак, 17. априла 2014. године у 15.00 часова биће отворена изложба "Загледан у небо". Изложбу реализује ЈП "Београдска тврђава" у сарадњи са Музејом града Београда и Војним музејом у Београду, а захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Аутори изложбе "Загледан у небо" изабрали су јединствен пут у представљању догађаја везаних за савезничко бомбардовање Београда 1944. године, које ће значајно утицати и на данашњи изглед  Београдске тврђаве, с обзиром да су тада пострадали и бројни објекти на самој Тврђави.   Комплексна тема о дешавањима од пре 70 година, у периоду од пролећа до јесени 1944. године биће обрађена кроз сведочанство књижевника и нобеловца Иве Андрића, које је оставио у свом "Ратном дневнику" (објављен у Свескама Задужбине Иве Андрића, Година I, свеска 1, Београд, јун 1982. године).

За потребе изложбе коришћене су и фотографије грађана, који су се одазвали јавном позиву за сарадњу, и Јавном предузећу "Београдска тврђава" уступили фотографије из својих приватних збирки и колекција, што је додатно допринело сагледавању овог периода из једног другачијег угла. Сам концепт и избор материјала представља несвакидашњу причу и изложбу која ће привући велики број посетилаца и заинтересовати стручну јавност.


Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail