Архива 2010

Завршени радови у 2010-тој - Мали степенишни силаз

Завршени радови у 2010-тој - Мали степенишни силаз

Почетком новембра 2010. године Јавно предузеће „Београдска тврђава“ завршило је радове на Малом степенишном силазу, који повезује Горњи и Доњи град Београдске тврђаве. Вредност рестаураторских радова, које је финансирао Град Београд, износи 26 милиона динара.

 

Пре извођења радова, Мали степенишни силаз био је небезбедан и готово неупотребљив и представљао је последњи озбиљно урушени део Београдске тврђаве. Рестаураторским радовима комплетно је реновирано цело степениште, као и околни простор, чиме су обновљене историјске комуникационе везе на Београдској тврђави.

 

Изворно стање овог дела Београдске тврђаве (простор југозападног тврђавског фронта на Савској падини) у великој мери је измењено интервенцијама на парковском уређењу у првој половини 20. века, а посебно изградњом Савског шеталишта са Великим степеништем 1928. године. Тај релативно уређен простор претрпео је оштећена приликом бомбардовања Београда 1944. године, да би током целе друге половине 20. века остао у највећој мери запуштен.

 

Обимнији конзерваторско рестаураторски радови на овом простору започети су 2006. године обновом Великог степенишног силаза и настављени рестаурацијом бастиона Мрачне капије. Санацијом Малог степенишног силаза обновљене су историјске комуникационе везе Горњег и Доњег града и уређен простор око њих.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail