Архива 2010

Завршени радови у 2010-тој - Кула Небојша

Завршени радови у 2010-тој - Кула Небојша

Пројекат ревитализације, конзервације и поновне употребе Куле Небојша најобимнији је и најзахтевнији пројекат из области очувања и заштите културног наслеђа у Србији. Кула Небојша – споменик од изузетне културне и историјске важности, одавно је изгубила своје функције из претходних векова и употребну вредност. Била празна и затворена за јавност и представљала је само сведочансто о времену које је далеко иза нас.

 

Захваљујући донацији Републике Грчке обновљени су Кула, Приобални бедем и Водена капија. За саме радове на Кули Небојша издвојено је око 190.000.000 динара, од чега донација Грчке износи 1.340.800 евра, док је из буџета Града издвојено око 42 милиона динара, а ЈП „Београдска тврђава“ уложило је око 24 милиона динара.

 

Радови на ревитализацији објекта почели су у јуну 2009. године, а завршени су у мају 2010. Урађени су конзерваторски и рестаураторски радови на Кули, Приобалном бедему и Воденој капији. Пројектну документацију у потпуности су урадили Републички завод за заштиту споменика културе и Архитектонски факултет у Београду, уз консултантске услуге Археолошког института САНУ. Извођач радова је „Кото“ из Београда.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail