Архива 2010

Дани Београда 2010

Дани Београда 2010

ДАНИ БЕОГРАДА

16-19. април 2010. године

Дани Београда су највећа градска светковина. Везани су за два значајна датума из историје Београда: 16. април 878. године када се име Београда први пут појављује у једном писаном, а сачуваном документу и 19. април 1867. године када су српском кнезу Михаилу Обреновићу симболично предати кључеви Града Београда.

 

У оквиру манифестације „Дани Београда“ сваке године, од 16. до 19. априла, одржава се велики број културних, образовних и забавних манифестација и програма.

 

Јавно предузеће „Београдска тврђава“ и ове године организовало је низ манифестација. Посетиоци Београдске тврђаве били су у прилици да виде изложбу акварела Милице Петровић у Галерији у Унутрашњој Стамбол капији, док су за љубитеље археологије организоване бесплатне археолошке туре кроз Горњи и Доњи град.

 

Први пут ове године, у сарадњи са Коњичким клубом „Полицајац“, организоване су и Коњичке игре, на којима је посетиоцима презентована вештина јахања (дресурно и са препонама), а за најмлађе Београђане организована је и школа јахања.

 

У оквиру програма, у Горњем граду организована је дегустација јела Римског царства, као и дегустација вина и меда, а ансамбл „Ренесанс“ изводио је античке химне и композиције код Сахат капије.

 

На Музичком павиљону у Парку Калемегдан посетиоцима се преставио оркестар МУП-а Србије, а током четвородневне манифестације наступили су и ученици Музичких школа: МШ „Војислав Вучковић“, МШ „Стеван Мокрањац“, МШ „Даворин Јенко“, МШ „Владимир Ђорђевић“ и МШ „Јосиф Маринковић“.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail