Верски објекти у Београду – пројекти и остварења у документима Историјског архива Београда
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

Верски објекти у Београду – пројекти и остварења у документима Историјског архива Београда

Београд, 19. март 2014. године - Јавно предузеће "Београдска тврђава" и Историјски архив Београда отвориће изложбу "Верски објекти у Београду – пројекти и остварења у документима Историјског архива Београда" у четвртак, 20. марта 2014. године у 12.00 часова на Савском шеталишту у парку Калемегдан. Изложбу ће отворити протојереј – ставрофор др Радомир В. Поповић, декан Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију и в.д. директора Историјског архива Београда мр Драган Гачић.

Изложба је посвећена архитектонском развоју сакралног Београда и има за циљ да се јавности, кроз градитељска остварења, дочара његово културно-историјско укрштање кроз време и простор, да се представи његов мултиконфесионални и мултикултурални карактер, који га и данас чини знаменитим.

На осам изложбених постамената, на 24 принта биће приказана пројектна и фото-документа о верским објектима у Београду, које Историјски архив Београда чува у својим фондовима и збиркама, а која обухватају временски период од друге половине 16. века па до пред сам почетак Другог светског рата. Представљени верски објекти у Београду намењени су конфесијама заступљеним у граду – православној, католичкој, исламској, јеврејској, евангелистима, унијатима и будистима – и "покривају" територију Београда на десној обали реке Саве, као и Земун - старо утврђено насеље на десној обали Дунава према Београду, и сведочанства су да је Београд историјски увек представљао важно верско седиште.

Истовремено, раскрсница и средиште, Београд је свој мултиконфесионални амбијент сачувао и до данашњих дана – једни поред других, верски објекти у Београду са својеврсним шармом успостављају различите дијалоге архитектуре, који већ неколико векова успешно коегзистирају и дају јединствену слику града, што управо и јесте једна од његових најлепших особина - јединствен спој различитости који одолева духу времена.

Изложба ће бити отворена до 20. априла 2014. године.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail